17 lipca 2013

Biszkopt z makiem i cytrynowym budyniem



Otrębowy biszkopt z makiem, przekładany cytrynowym budyniem

SKŁADNIKI:
4 łyżki otrębów
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
słodzik/cukier brązowy lub inne słodzidło
3 łyżki maku
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
800 ml mleka
sok z 2 cytryn (lub 150ml zaprawy cytrynowej)
skórka z 2 cytryn 

PRZYGOTOWANIE:
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Otręby mielimy, ale nie jest to konieczne.
Otręby, żółtka, proszek, mak i słodzik miksujemy, 
następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy.
Masę wylewamy do formy, i pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Z cytryn ścieramy skórkę, i wyciskamy sok.
Budynie gotujemy wg przepisu na opakowaniu, 
ale z użyciem mniejszej ilości mleka - 800ml zamiast litra!
Do wystudzonego budyniu dodajemy skórkę, sok, słodzik/cukier i miksujemy.
Biszkopt dzielimy na dwie równe części, i przekładamy masą budyniową.

Biszkopt oczywiście można zrobić ze zwykłej mąki, zamiast otrębów :)



3 komentarze:

  1. Baaaardzo podoba mi się pomysł na takie ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masę budyniową zawsze można zastąpić czymś bardziej dietetycznym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniami, uwielbiam cytrynowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń