Gdy sezon owocowy w pełni,
nie można sobie odmówić takich pyszności!
SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
ciepła woda
100g borówek
150g truskawek (pokrojone na kawałki)
dodatkowo:
śmietana i cukier
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko i stopniowo wodę
- dopóki nie wyrobimy miękkiego ciasta.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka.
Do środka wkładamy owoce, posypujemy cukrem, i składamy na pół.
Dokładnie zlepiamy brzegi i układamy na stolnicy posypanej mąką.
Gotowe pierogi wrzucamy na gotującą się wodę.
Gdy wypłyną na wierzch, gotujemy je ok 3 minut.
Następnie odcedzamy, nakładamy na talerz, polewamy śmietaną i posypujemy cukrem.
najlepsze są:) mniam:)
OdpowiedzUsuńchodzą za mną pierogi! :PP
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!