7 lipca 2013

Pierogi z truskawkami i borówkami


Gdy sezon owocowy w pełni,
nie można sobie odmówić takich pyszności!

 SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
ciepła woda
100g borówek
150g truskawek (pokrojone na kawałki)
dodatkowo:
śmietana i cukier

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko i stopniowo wodę 
- dopóki nie wyrobimy miękkiego ciasta.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka.
Do środka wkładamy owoce, posypujemy cukrem, i składamy na pół.
Dokładnie zlepiamy brzegi i układamy na stolnicy posypanej mąką.
Gotowe pierogi wrzucamy na gotującą się wodę.
Gdy wypłyną na wierzch, gotujemy je ok 3 minut.
Następnie odcedzamy, nakładamy na talerz, polewamy śmietaną i posypujemy cukrem.

2 komentarze: