7 lipca 2013

Mleczne drożdżówki z borówkami i truskawkami



SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki
3 jajka
30g drożdży
1/2 szklanki cukru pudru
60g margaryny
1 szklanka mleka
cukier waniliowy
szczypta soli
350g truskawek
150g borówek
dodatkowo:
cukier do posypania owoców
puder

PRZYGOTOWANIE:
Mleko podgrzewamy i łączymy z drożdżami, 3 łyżkami mąki i łyżeczką pudru.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
Wyrośnięty zaczyn łączymy z pozostałym pudrem, cukrem waniliowym,
 przesianą mąką, margaryną i żółtkami. 
Składniki lekko wyrabiamy, następnie dodajemy pianę z białek - wyrabiamy na jednolitą masę.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swą objętość, rozwałkowujemy je, lekko podsypując mąką. 
Szklanką wycinamy kółka i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierchu układamy truskawki i jagody, następnie posypujemy cukrem - 1/2 łyżeczki na drożdżówkę.
Drożdżówki w tym czasie powinny jeszcze trochę urosnąć.
Pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni.

1 komentarz: