SKŁADNIKI:
masa serowa:
400g borówek
1 kg sera z wiaderka lub w kostkach
5 żółtek
150g masła
1,5 szklanki cukru
(1/2 buteleczki aromatu waniliowego)
2 opakowania budyniu - użyłam waniliowego
1/2 szklanki mleka
150g masła
1,5 szklanki cukru
(1/2 buteleczki aromatu waniliowego)
2 opakowania budyniu - użyłam waniliowego
1/2 szklanki mleka
dodatkowo: truskawki do posypania
kruchy spód:
180g herbatników
60g masła
PRZYGOTOWANIE:
Herbatniki wrzucamy do siatki, i kruszymy ubijakiem.
Następnie przesypujemy do miski, dodajemy masło i zagniatamy ręką.
Masę wsypujemy na blaszkę, mocno dociskamy do dna.
Odstawiamy do lodówki na pół godziny.
Budyń wsypujemy do mleka i mieszamy.
Ser, żółtka, aromat, masło i cukier
podgrzewamy na średnim ogniu - cały czas mieszamy.
Następnie dodajemy borówki, chwilę podgrzewamy.
Wszystko dokładnie miksujemy.
Gdy masa zacznie się gotować,
wlewamy budyń - mieszamy aż ser
zgęstnieje.
Gdy masa serowa ostygnie, wylewamy ją na kruchy spód.
Ciasto wstawiamy do lodówki.
Można posypać kawałkami truskawek, lub pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz