11 lipca 2013

Muszle zapiekane z mięsem i szpinakiem


 Zapiekany makaron z mięsem mielonym, 
w sosie śmietanowym ze szpinakiem

SKŁADNIKI:
6 sztuk makaronu conchiglione
200g mięsa mielonego
200g śmietany 30%
3 kulki szpinaku mrożonego (może być świeży)
mała cebula
ząbek czosnku
sól, pieprz - szczypta
 wegeta 1/2 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE:
Makaron wrzucamy do wrzącej się wody i gotujemy al dente.
Cebulę i czosnek drobno siekamy.
Na patelnie wrzucamy mięso, cebulę, czosnek, sól i pieprz.
Smażymy aż mięso zmieni kolor z różowego/czerwonego, na brązowy.
Śmietanę wlewamy go rondla, dodajemy wegetę i szpinak, podgrzewamy.
Sos powinien się zredukować i być bardziej kremowym.

Muszle nadziewamy mięsem mielonym i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Na koniec całość polewamy sosem.
Pieczemy 8-10 minut w temperaturze 180stopni.
Pod koniec pieczenia można dodać odrobinę sera żółtego na wierzch.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz