20 lipca 2013

Tartaletki z borówkami, budyniem i bezą




 SKŁADNIKI na 20 tartaletek:
kruche ciasto:
500g mąki
2 jajka
3/4 margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
1 łyżka śmietany/kefiru
masa budyniowa z borówkami:
300g borówek
2 łyżki cukru
150-200ml wody
budyń waniliowy lub śmietankowy 40g (opakowanie)
beza:
3 białka,
3 łyżki pudru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, margarynę kroimy w kawałki.
                            Jajka, proszek i cukier dodajemy do reszty składników - zagniatamy ciasto. 
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Foremki do tartaletek  natłuszczamy - ja użyłam odrobiny margaryny.
Ciasto wałkujemy, wycinamy koła tartaletkami.
Następnie koła wkładamy do foremek, palcami dociskamy ciasto do dna i boków.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180stopni.
  Z reszty ciasta wycinamy ciasteczka :)

Borówki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i dosypujemy cukier.
Gdy zaczną się gotować - wsypujemy budyń, cały czas dokładnie mieszając,
by nie powstały grudki.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Następnie dodajemy cukier - cały czas miksując.
Na koniec wsypujemy skrobię - miksujemy.

Na gotowe babeczki nakładamy masę budyniową.
Gdy masa ostygnie,
szprycą wyciskamy bezę.
Babeczki wkładamy do piekarnika, i pieczemy ok 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

SMACZNEGO :)

Beza jest "miękka",
jeśli chcemy by była "chrupiaca" - musimy dać więcej cukru kryształu.

Beze można zastąpić bitą śmietaną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz