Sezon jagodowy czas zacząć :)
SKŁADNIKI:
CIASTO:
200g sera białego
7 łyżek mleka
6 łyżek oleju
4 łyżki cukru
1 jajko
400g mąki
30g drożdży
NADZIENIE:
500g borówek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
PRZYGOTOWANIE:
Jagody wsypać do garnka, dodać cukier i odrobinę wody - gotować.
Następnie zagęścić mąką ziemniaczaną.
Mleko, ser, cukier, olej, jajko i drożdże wymieszać.
Dodać przesianą mąkę i wyrabiać ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swą objętość, znów zagnieść.
Następnie rozwałkować podsypując delikatnie mąką.
Wycinać trójkąty.
Na każdej szerszej części kłaść po łyżeczce nadzienia.
Następnie zwijać w rogale zaczynając od szerszej części.
Rogaliki piec ok 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Ostudzić, posypać pudrem.
absolutne pyszności!
OdpowiedzUsuń:)
Dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!