11 lipca 2013

Gazpacho z oliwkami i peperoncino


 Kolejna wersja pysznej zupy, tym razem na ostro.

SKŁADNIKI:
3x 400g pomidory w puszce
  1średni ogórek
1 papryka (zielona lub czerwona)
kilka listków bazylii
pieprz - 1 łyżeczka
sól -1 łyżeczka
peperoncino - centymetrowy kawałek
kilka sztuk oliwek (6-10)
2 ząbki czosnku
dodatkowo: kilka słodkich suszonych pomidorów

PRZYGOTOWANIE:
Ogórka i paprykę kroimy w mniejsze kawałki. 
Następnie wszystkie warzywa i przyprawy wrzucamy do blendera. Miksujemy. 
Chłodnik nakładamy na talerz, polewamy odrobiną oliwy. 
Można go udekorować bazylią, oliwkami lub pokruszonym lodem. 
Zamiast pomidorów z puszki można użyć świeżych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz