29 lipca 2013

Sernik waniliowo-malinowy


Pyszny i delikatny -
waniliowy sernik na zimno
z malinami i bitą śmietaną

SKŁADNIKI:
1kg serka homo waniliowego
500g malin
7 łyżek cukru pudru
galaretka cytrynowa
galaretka malinowa
100g biszkoptów
4 łyżeczki żelatyny
330 ml śmietany 30% + 3 łyżki pudru

PRZYGOTOWANIE:
Foremkę wykładamy biszkoptami. Układamy na niej część malin (50g)
Serek waniliowy dzielimy na dwie równe części
Masa waniliowa:
serek miksujemy z dwiema łyżkami pudru.
Galaretkę cytrynową i dwie łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 200ml wrzątku,
dodajemy do masy i miksujemy.
Gotową wylewamy na biszkopty, wstawiamy do lodówki.
Masa malinowa:
serek miksujemy z 400g malin i 3 łyżkami pudru.
Galaretkę malinową i dwie łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 200ml wrzątku,
dodajemy do masy miksujemy.
Gdy masa waniliowa stężeje, układamy na niej resztę owoców, 
i zalewamy masą malinową.
Wstawiamy do lodówki

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
Za pomocą szprycy, wyciskamy wzorki na serniku.



4 komentarze:

  1. Ależ się wspaniale prezentuje - niezwykle efektowny przez te warstwy i dekorację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dekoracja jest ważna, ale wycięcie kawałka ciasta szklanką, było dobrym pomysłem :)

    OdpowiedzUsuń