Krem z pora z dodatkiem topionego serka,
podany z prażonymi płatkami migdałów..
SKŁADNIKI:
3 pory
2 marchewki
100g serka topionego
400ml bulionu
600ml wody
pieprz, wegeta/sól
2 ząbki czosnku
5 łyżek migdałów w płatkach
ser lazur do dekoracji
2 marchewki
100g serka topionego
400ml bulionu
600ml wody
pieprz, wegeta/sól
2 ząbki czosnku
5 łyżek migdałów w płatkach
ser lazur do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Płatki migdałów wrzucamy na suchą patelnię, i prażymy - mają być rumiane.
Por kroimy w krążki, marchewkę w plastry, czosnek drobno siekamy.
Do garnka wlewamy wodę, bulion, dodajemy warzywa.
Gotujemy aż warzywa zmiękną, następnie doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy serek topiony i jeszcze chwilę gotujemy.
Zupę miksujemy - jeśli chcemy bardzo gęsty krem należy odlać trochę bulionu.
Gotowy krem wlewamy na talerz, posypujemy migdałami, i ozdabiamy kawałkiem sera lazur
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz