27 sierpnia 2013

Ogórki z papryczkami


 SKŁADNIKI:
na 4 słoiki 0,8l
1,4kg ogórków
2 ostre papryczki
4 ząbki czosnku
1 duża cebula
4 liście laurowe
8 x ziele angielskie
8 x pieprz czarny
ziarenka gorczycy
zalewa:
3/4 szklanki octu
1/2 szklanki cukru
4 szklanki wody
łyżka soli

PRZYGOTOWANIE:
Ogórki dokładnie myjemy, wkładamy ciasno do słoików.
Cebulę kroimy w ćwiartki, papryczki dzielimy na połówki.
Do słoików wkładamy po ząbku czosnku, ćwiartce cebuli, połówce papryczki,
1x liść laurowy, 2x ziele angielskie, 2x czarny pieprz, kilka ziaren gorczycy.
Przygotowujemy zalewę:
ocet, cukier, sól  i wodę zagotowujemy.
Gorącą zalewamy słoiki, mocno zakręcamy i pozostawiamy do wystygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz