27 sierpnia 2013

Tarta z owocami i budyniem na frugo


 SKŁADNIKI:
ciasto:
400g mąki
2 jajka
1/2 kostki margaryny lub masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
masa budyniowa:
1 budyń waniliowy
300 ml napoju Frugo
1 żółtko
1/2 margaryny lub masła
1/3 szklanki cukru
dodatkowo:
dowolne owoce - u mnie śliwki ok 600g

PRZYGOTOWANIE:
 Mąkę przesiewamy, margarynę kroimy w kawałki.
  Jajka, proszek i cukier dodajemy do reszty składników - zagniatamy ciasto.
Formę do tarty natłuszczamy - ja użyłam odrobiny oleju.
Ciasto wałkujemy na średniej grubości, nakładamy na blaszkę, i palcami
formujemy tartę. 
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180stopni.
Z resztek ciasta robimy ciasteczka, którymi ozdobimy tartę.

Budyń rozrabiamy w odrobinie frugo,
resztę napoju podgrzewamy.
Gdy zacznie się gotować dodajemy budyń, i mieszamy.
Żółtko, margarynę i cukier ucieramy na gładką masę,
następnie dodajemy budyń i miksujemy. 

Na tartę nakładamy masę, dodajemy pokrojone owoce,
przykrywamy ciasteczkami i posypujemy pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz