Idealne połączenie - smażona wołowina,
kwaśne pomidory i słodki balsamiczny sos!
polecam :)
kwaśne pomidory i słodki balsamiczny sos!
polecam :)
SKŁADNIKI na 1 dużą porcje:
300g wołowiny (u mnie łata)
kilka suszonych pomidorów
miks sałat (rukola, roszpunka)
1/2 jabłka
3 łyżki migdałów w płatkach
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki miodu
1 łyżka oleju rzepakowego
sól, pieprz, czosnek w proszku
dodatkowo: czerwony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Wołowinę kroimy w małe paski, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.
Smażymy z dwóch stron na odrobinie oleju rzepakowego.
Jabłko obieramy, kroimy w małe kawałki.
Do rondla wlewamy odrobinę wody, wrzucamy jabłko - podgrzewamy.
Gdy jabłko zmięknie - dodajemy miód, olej i ocet - mieszamy.
Wszystko przecieramy przez sitko lub miksujemy.
Płatki migdałów wrzucamy na suchą patelnię, rumienimy.
Pomidory kroimy w mniejsze kawałki.
Wołowinę mieszamy z sosem balsamicznym.
Na talerzu układamy sałatę, dodajemy pomidory, wołowinę i migdały.
Polewamy pozostałym sosem i posypujemy czerwonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz