29 sierpnia 2013

Sos paprykowy do słoików


 SKŁADNIKI na 1l sosu:
4 czerwone papryki
4 ostre papryczki
2 cebule
4 ząbki czosnku
ok.400 ml wody
150ml octu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
3 łyżeczki cukru

PRZYGOTOWANIE:
Z papryk wydrążamy ziarna, i kroimy w małą kostkę.
Czosnek i cebulę obieramy, następnie drobno siekamy.
Do garnka wrzucamy papryki, cebulę i czosnek, 
wlewamy wodę (ok.200ml), ocet, przyprawiamy.
Gotujemy aż warzywa zmiękną, mieszając od czasu do czasu i dolewając wodę.
Następnie wszystko miksujemy na gładką masę.
Sos wlewamy do słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 minut.
Słoiczki do góry nogami układamy na ściereczce i pozostawiamy do wystygnięcia.

4 komentarze:

  1. Taki domowy najlepszy :)
    Slyszałam, że przetworów z cebulą się nie pasteryzuje bo wybuchają xD

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wybuchł :) zużyłam wszystkie słoiki :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeżeli nie dodam octu, zmieniać inne proporcje? Po co dodajesz ocet?
    Czy ten sos dobrze się utrzymuje, chciałabym zrobić i mieć na wiosnę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ocet konserwuje, bez - sosy mogą nie przetrwać. Moje zjadłam przez zimę, więc nie doczekały wiosny :P

    OdpowiedzUsuń