SKŁADNIKI na 1l sosu:
4 czerwone papryki
4 ostre papryczki
2 cebule
4 ząbki czosnku
ok.400 ml wody
150ml octu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
3 łyżeczki cukru
PRZYGOTOWANIE:
Z papryk wydrążamy ziarna, i kroimy w małą kostkę.
Czosnek i cebulę obieramy, następnie drobno siekamy.
Do garnka wrzucamy papryki, cebulę i czosnek,
wlewamy wodę (ok.200ml), ocet, przyprawiamy.
Gotujemy aż warzywa zmiękną, mieszając od czasu do czasu i dolewając wodę.
Następnie wszystko miksujemy na gładką masę.
Sos wlewamy do słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 minut.
Słoiczki do góry nogami układamy na ściereczce i pozostawiamy do wystygnięcia.
Taki domowy najlepszy :)
OdpowiedzUsuńSlyszałam, że przetworów z cebulą się nie pasteryzuje bo wybuchają xD
nie wybuchł :) zużyłam wszystkie słoiki :P
OdpowiedzUsuńJeżeli nie dodam octu, zmieniać inne proporcje? Po co dodajesz ocet?
OdpowiedzUsuńCzy ten sos dobrze się utrzymuje, chciałabym zrobić i mieć na wiosnę.
Ocet konserwuje, bez - sosy mogą nie przetrwać. Moje zjadłam przez zimę, więc nie doczekały wiosny :P
OdpowiedzUsuń