Sałatka z ogórków, papryk i cebuli, w sam raz na zimowy obiad - gdy świeże i pyszne warzywa nie są tak dostępne
SKŁADNIKI:
na 8-9 słoików poj.500ml
5 dużych ogórków
5 czerwonych papryk
4 cebule
5 ząbków czosnku
2-3 ostre papryczki
sól
zalewa:
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
3 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
Ogórki myjemy i kroimy w cienkie plastry, posypujemy odrobiną soli,
mieszamy i odstawiamy na około godzinę.
Paprykę kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka.
Z ostrych papryczek pozbywamy się nasion, i kroimy je w krążki.
Czosnek drobno siekamy.
Przygotowujemy zalewę:
wodę, ocet i cukier gotujemy.
Z ogórków odlewamy wodę, i z resztą warzyw dodajemy do zalewy.
Całość dokładnie mieszamy.
Sałatkę przekładamy do słoików, mocno zakręcamy.
Pasteryzujemy ok 10 minut.
Gorące słoiki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz