4 czerwca 2013

Spaghetti z kurczakiem w dwukolorowym sosie z pesto



SKŁADNIKI na 2 porcje:
180g makaronu spaghetti
250g fileta z kurczaka
kawałek marchewki
kawałek cebuli
sól, pieprz
pesto - 3 łyżki
150 ml śmietany 30%

PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ma być al dente.
Odcedzamy, nie przelewamy zimną wodą.
 Kurczaka kroimy w średniej wielkości kawałki,
smażymy na odrobinie oliwy i doprawiamy solą i pieprzem.
Marchew obieramy i tniemy w paski "julienne",
cebulę drobno siekamy.
Gdy kurczak jest gotowy, dodajemy do niego śmietanę, cebulę i marchew - 
sos ma się zredukować. 
Makaron mieszamy z sosem.
Połowę nakładamy na talerz.
Do reszty makaronu dodajemy pesto, mieszamy, i układamy na talerzu.

Pesto można użyć takiego ze słoiczka, ja skorzystałam z przepisu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz