biszkopt:
6 jajek
szklanka mąki
szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
"mus bananowy":
5 bananów
2 "żółte" galaretki
500ml wody
5 łyżek cukru
kremowa masa z kiwi:
200g śmietany 30%
2-3 kiwi
2 x 140g serka homo - danio o smaku kiwi
3 łyżki cukru
3 łyżki cukru
dodatkowo:
15 delicji w z bananową galaretką, oblanych białą czekoladą
1 zielona galaretka o smaku kiwi
masło do posmarowania biszkoptu
PRZYGOTOWANIE:
biszkopt:
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, cukier i proszek - miksujemy.
Następnie stopniowo dodajemy pianę z białek - cały czas miksując.
Masę wylewamy na blachę i pieczemy od 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowy biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie równe części,
i każdą z nich smarujemy cienką warstwą masła -
dzięki temu biszkopt nie wchłonie naszych mas!
"mus bananowy":
Banany kroimy w plastry, zalewamy 500ml wody, dodajemy cukier i podgrzewamy.
Gdy woda zacznie się gotować, dodajemy galaretki w proszku, i mieszamy do rozpuszczenia.
Następnie całość blendujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie całość blendujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
kremowa masa z kiwi:
Kiwi kroimy w kostkę. Śmietanę miksujemy do uzyskania puszystej masy,
dodajemy cukier i stopniowo serki homo - cały czas miksując.
Następnie odstawiamy do lodówki.
Zieloną galaretką przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
Na blachę kładziemy biszkopt nasmarowany masłem,
kremową masę z kiwi,
znów biszkopt,
mus bananowy (gdy już trochę zastygł),
delicje,
zieloną galaretkę.
Pychotka :)
OdpowiedzUsuńile cukru do masy z śmietany i kiwi
OdpowiedzUsuńokoło 3 łyżek, ale najlepiej próbować :) już dopisuję do przepisu
OdpowiedzUsuńPycha słodkość z kwaśną kiwi, na pewno przepyszne. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń