11 maja 2013

Ryż z wątróbką i warzywami

Zdrowe danie z ryżem, wątróbką i warzywami - bogate w żelazo

SKŁADNIKI: na 1 porcję
150g wątróbki z kurczaka
kawałek marchewki
kawałek żółtej papryki
szpinak baby
2-3 pomidorki koktajlowe
cebula dymka
2 ząbki czosnku
odrobina soli i pieprzu, oliwa
50g ryżu

PRZYGOTOWANIE:
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Wątróbkę kroimy na mniejsze kawałki, pozbywając się "żyłek".
Paprykę i marchew kroimy w słupki, czosnek i cebulę drobno siekamy.
Pomidorki przekrawamy na pół.
Wątróbkę wrzucamy na patelnię, dodajemy odrobinę oliwy i przyprawiamy,
smażymy z dwóch stron.
Następie dodajemy liście szpinaku, paprykę, marchew, cebulę i czosnek.
Dusimy kilka minut pod przykryciem - warzywa mają być delikatnie chrupiące.
Dodajemy odcedzony ryż, mieszamy i nakładamy na talerz. Posypujemy dymką.
Można dodać 1/2 małego jogurtu naturalnego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz