Nie mogłam przejść obok nich obojętnie!
polecam bo są pyszne - drinkowe galaretki :)
SKŁADNIKI:
1 galaretka "pina colada"
1 galaretka "pink margarita"
1 galaretka "blue curacao"
1 galaretka "mojito"
3x 400ml jogurtu naturalnego
cukier - 2-3 łyżki
8 łyżeczek żelatyny
truskawki, winogrona, kiwi, mięta do dekoracji
1 galaretka "pink margarita"
1 galaretka "blue curacao"
1 galaretka "mojito"
3x 400ml jogurtu naturalnego
cukier - 2-3 łyżki
8 łyżeczek żelatyny
truskawki, winogrona, kiwi, mięta do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie -
1 galaretka na 350ml wody.
Żelatynę zalewamy wodą, ma ją zakryć - mieszamy.
Gdy napęcznieje, wstawiamy do mikrofalówki na największe obroty i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia.
Jogurty wlewamy do garnka, dodajemy cukier i żelatynę - miksujemy.
Galaretki, i masę jogurtową odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie galaretki układamy warstwami w tortownicy,
na przemian z masą jogurtową.
Dla ułatwienia, masę jogurtową podzieliłam na 5 równych części.
1 galaretka na 350ml wody.
Żelatynę zalewamy wodą, ma ją zakryć - mieszamy.
Gdy napęcznieje, wstawiamy do mikrofalówki na największe obroty i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia.
Jogurty wlewamy do garnka, dodajemy cukier i żelatynę - miksujemy.
Galaretki, i masę jogurtową odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie galaretki układamy warstwami w tortownicy,
na przemian z masą jogurtową.
Dla ułatwienia, masę jogurtową podzieliłam na 5 równych części.
Ponieważ moja tortownica "przecieka" i nawet folia nie pomogła, z żółtej galaretki niewiele zostało, mimo to wstawiam, bo ptasie jest pyszne!
jak pięknie się prezentuje:) palce lizać:)
OdpowiedzUsuńpamiętam ten deser.był serwowany w domu mojej przyjaciółki.szukałam tego przepisu i wkońcu Pani jego
OdpowiedzUsuńudostępnila.chciałam tylko zapytać: w jakim stanie powinny być galaretki, kiedy się je układa warstwami,aby się nie pozlewały w jedno?pozdrawiam