13 maja 2013

Panna cotta z wiśniową pianką - lekka




Lekka mleczna panna cotta z wiśniową pianką!
SKŁADNIKI:
500ml mleka
1 laska wanilii
500g wiśni
3 łyżeczki żelatyny
słodzik/cukier/miód
woda

PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wlewamy mleko.
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wydrążamy ziarenka - dodajemy do mleka.
Pozostałą część można wrzucić do cukru - będzie cukier waniliowy.
Mleko gotujemy i dosładzamy.
Żelatynę zalewamy wodą, a gdy napęcznieje wkładamy do mikrofali i podgrzewamy.
Następnie wlewamy do gorącego mleka i mieszamy.
Wiśnie słodzimy, zalewamy odrobiną wody i podgrzewamy.
Mus blendujemy - powstaje pianka.
Mleko wlewamy do szklanek, gdy ostygnie, wkładamy do lodówki.
Na gotową warstwę mleczną wlewamy piankę, gotowe! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz