1 maja 2013

Gulasz w wieprzowiną, kurkami i papryką - na plackach ziemniaczanych



SKŁADNIKI:
sos:
600 g wieprzowiny
350g kurek
1/2 czerwonej papryki
1 cebula
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka wegety
1/2 łyżeczki chilli
pieprz
3 łyżki mąki
liście laurowe
ziele angielskie
3 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
placki ziemniaczane:
10 ziemniaków
1 jajko
1 łyżeczka wegety
2 łyżki mąki
pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Mięso i paprykę kroimy w średniej wielkości kostkę.
Cebulę w piórka, czosnek drobno siekamy.
Kurki zalewamy ciepłą wodą i miodem.(Po 10-15 minutach odsączamy).
Mięso wrzucamy na patelnię, dodajemy cebulę i czosnek, 
doprawiamy ziołami i wegetą, zalewamy wodą. 
Dusimy pod przykryciem  jakieś 15 minut.
Kurki odsączamy.
Następnie dodajemy paprykę i kurki. chilli, pieprz - dusimy kolejne 15 minut.
Gdy mięso jest miękkie, mąkę rozrabiamy w wodzie - i przez sitko dodajemy do gotującego się sosu - mieszamy.
Ziemniaki ścieramy na grubej tarce, dodajemy mąkę, wegetę, pieprz i jajko - mieszamy.
Nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię - smażymy z dwóch stron.
Sos nakładamy na placki :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz