7 maja 2013

Ciacho z musem rabarbarowym i pianką, z truskawkową nutką :)




SKŁADNIKI:
6 łodyg rabarbaru
200g jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
słodzik/miód/cukier brązowy
6 łyżek otrębów owsianych
3 jajka
aromat truskawkowy
galaretka truskawkowa 4 łyżki (lub aromat i żelatyna)
2 łyżki skrobi kukurydzianej
woda

PRZYGOTOWANIE:
Otręby, proszek, słodzik, żółtka, łyżkę skrobi i jogurt miksujemy. 
Wylewamy na blaszkę, i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Rabarbar kroimy w średniej wielkości kawałki - można obrać ze "skórki".
Wrzucamy do rondla, dodajemy słodzik, i wodę - podgrzewamy.
Gdy rabarbar zmięknie, a mus będzie się gotował - dodajemy galaretkę - dokładnie mieszamy.
Białka  z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Łyżkę skrobi, aromat truskawkowy i słodzik mieszamy z odrobiną ciepłej wody. 
Powoli wlewamy do piany - cały czas miksując.
Gotowy spód przekrawamy na pół.
Pianę z białek wylewamy na formę (1/2 formy na ciasto),
pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasta przekładamy musem, wkładamy do lodówki, żeby masa stężała.
Następnie nakładamy bezę i gotowe :)

2 komentarze:

  1. jeśli ktoś do masy rabarbarowej nie doda galaretki czy żelatyny, a np sam "budyń" - to można piankę wylać na ciacho i całe upiec, a nie jak ja w przepisie - wszystko osobno :P

    OdpowiedzUsuń