SKŁADNIKI:
6 łodyg rabarbaru
200g jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
słodzik/miód/cukier brązowy
6 łyżek otrębów owsianych
3 jajka
aromat truskawkowy
galaretka truskawkowa 4 łyżki (lub aromat i żelatyna)
2 łyżki skrobi kukurydzianej
woda
PRZYGOTOWANIE:
Otręby, proszek, słodzik, żółtka, łyżkę skrobi i jogurt miksujemy.
Wylewamy na blaszkę, i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Rabarbar kroimy w średniej wielkości kawałki - można obrać ze "skórki".
Wrzucamy do rondla, dodajemy słodzik, i wodę - podgrzewamy.
Gdy rabarbar zmięknie, a mus będzie się gotował - dodajemy galaretkę - dokładnie mieszamy.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Łyżkę skrobi, aromat truskawkowy i słodzik mieszamy z odrobiną ciepłej wody.
Powoli wlewamy do piany - cały czas miksując.
Gotowy spód przekrawamy na pół.
Pianę z białek wylewamy na formę (1/2 formy na ciasto),
pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasta przekładamy musem, wkładamy do lodówki, żeby masa stężała.
Następnie nakładamy bezę i gotowe :)
i pianka jest mniaam:)!
OdpowiedzUsuńjeśli ktoś do masy rabarbarowej nie doda galaretki czy żelatyny, a np sam "budyń" - to można piankę wylać na ciacho i całe upiec, a nie jak ja w przepisie - wszystko osobno :P
OdpowiedzUsuń