21 maja 2013

Kakaowe farfalle z wiśniami i jogurtem



SKŁADNIKI:
 3 łyżki mąki
1,5 łyżki kakao
cukier puder - 1 łyżka do ciasta, 1 łyżka do wiśni
1 jajko
wiśnie 120g
woda
3 łyżeczki jogurtu naturalnego

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę, kakao, jajko i puder mieszamy, zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy trochę wody.
Ciasto rozwałkowujemy cienko, podsypując mąką.
Wycinamy prostokątny, nacinamy je u góry i na dole. Palcami ściskamy środek - formując farfalle.
Makaron wrzucamy na wrzącą wodę, i gotujemy ok 5 minut (od wypłynięcia). Odcedzamy.
Wiśnie wrzucamy do rondla, dodajemy cukier i odrobinę wody. Podgrzewamy do momentu,
 aż cukier się rozpuści, a wiśnie puszczą sok.
Makaron przekładamy na talerz, polewamy jogurtem, i układamy wiśnie (u mnie bez soku). 
Smacznego!
Wiśnie można zastąpić innymi owocami :)


2 komentarze:

  1. nigdy nie myślałam o farfalle w takich kategoriach ;) chyba wypróbuję, tylko nie o smaku kakaowym tylko hm... waniliowym..?

    OdpowiedzUsuń
  2. zamiast mąki, można dać budyń - naleśniki robię na budyniu, więc makaron też wyjdzie :)
    o tak, to będzie kolejny słodki makaron - na budyniu :D może truskawkowym, mniam :)

    OdpowiedzUsuń