1 maja 2013

Wieprzowina z pastą miso i żółtym ryżem



SKŁADNIKI:
80dag wieprzowiny
1 łyżka oleju sezamowego
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 ząbki czosnku
1/2 papryki
2 cebule
3 pieczarki
kilka suszonych pomidorów
papryka słodka - 1 łyżeczka
curry - 1 łyżeczka
pasta miso - 2 łyżki
sos sojowy - 1,5 łyżki
starty świeży imbir - 1 łyżka
pieprz mielony - 1 łyżeczka
150g ryżu bez woreczka
kurkuma - 1 łyżka
sos słodki chilli


PRZYGOTOWANIE:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Odcedzamy.
W międzyczasie przygotowujemy mięso:
Paprykę, pieczarki, cebulę, i pomidory kroimy w paski, czosnek drobno siekamy.
Imbir obieramy i ścieramy na tarce.
Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oleje, wrzucamy czosnek i imbir, podgrzewamy tak aby puściły aromat.
Wrzucamy na to mięso i przyprawiamy papryką, curry i pieprzem.
Smażymy na większym ogniu, tak aby zamknąć smak przypraw.
Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy pastę miso i sos sojowy -
dusimy przez około 10 minut, podlewając od czasu do czasu wodą.
Po tym czasie, dodajemy warzywa i pieczarki - dusimy kolejne 10 minut.
Mięso i ryż nakładamy na talerz osobno.
Ryż polewamy sosem słodkie chilli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz