11 maja 2013

Krem z kukurydzy i brokułów



SKŁADNIKI:
Krem z kukurydzy:
puszka kukurydzy 600g
1/4 dużej cebuli
1/2 dużej marchewki
1/4 kostki rosołowej
szczypta pieprzu
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Krem brokułowy:
brokuły ok 600g
1/2 dużej marchewki
3/4 dużej cebuli
1/2 łyżeczki pieprzu
3/4 kostki rosołowej
4 ząbki czosnku

dodatkowo: pestki dyni

 PRZYGOTOWANIE:
Kukurydzę odcedzamy i wrzucamy do garnka, zalewamy wodą.
Brokuły wrzucamy do garnka (jeśli są duże - rozdzielamy różyczki), zalewamy wodą.
Cebulę i czosnek drobno siekamy.
Marchew kroimy na średniej wielkości kawałki.
Do garnka z kukurydzą dodajemy cebulę, marchew i doprawiamy - kostką, ziołami i pieprzem.
Do garnka z brokułami dodajemy cebulę, marchew, czosnek, i doprawiamy - pieprzem i kostką.
Zupy gotujemy - brokuły mają być miękkie - ale nie za bardzo - zupa powinna mieć żywy zielony kolor,
jeśli je przegotujemy - będzie blada!
Kukurydzę gotujemy ok 15 minut.
Zupy blendujemy - warzywa plus 1/3 wywaru - gdy krem jest za gęsty, rozcieńczamy go.
Sposób nakładania:
kremy wlewamy do kubków (jak na kawę),
i równocześnie wlewamy na talerz.
Posypujemy pestkami dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz