10 października 2015

Risotto z owocami morza, szafranem i pietruszką



Risotto - idealne zarówno na obiad, jak i kolacje..

..w kuchni unosi się zapach morza.. wakacji..  :)


SKŁADNIKI na 2 porcje:

100g ryżu arborio 
250g owoców morza - kalmary, mule, krewetki, ośmiorniczki
1 duża cebula
kawałek marchewki
4 ząbki czosnku
150ml białego wytrawnego wina
500ml bulionu warzywnego
1 łyżka masła
1 łyżeczka parmezanu
natka pietruszki
szczypta szafranu
szczypta chilli
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę i czosnek (2 ząbki) drobno siekamy.
Podsmażamy w rondlu na odrobinie oliwy. 
Następnie wsypujemy ryż, i podsmażamy go aż będzie szklisty.
Wlewamy 100ml wina, i czekamy aż odparuje.
Dodajemy bulion, startą marchewkę oraz drobno posiekaną natkę pietruszki
 i podgrzewamy przez ok 10-15 minut.
Mieszamy od czasu do czasu, i dolewamy bulionu, 
za każdym razem gdy ten się wchłonie.

Czosnek i pietruszkę drobno siekamy, podsmażamy na maśle. 
Następnie dodajemy owoce morza, doprawiamy solą, pieprzem i chilli, zalewamy resztą wina. 
I chwilę podgrzewamy.

Do ugotowanego al dente ryżu, dodajemy owoce morza, szafran, 
doprawiamy solą, pieprzem, i chwilę podgrzewamy.
Na koniec dodajemy parmezan i mieszamy.

Przed podaniem posypujemy parmezanem i natką pietruszki. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz