6 września 2013

Penne z kaczką i prawdziwkami, w sosie śmietanowym z szafranem


 Przedsmak nadchodzącej jesieni.. makaron z grzybami!

SKŁADNIKI na 2 porcje:
400g piersi z kaczki
200g prawdziwków
1 cebula
2 ząbki czosnku
200ml śmietany 30%
sól, pieprz
szafran
160g makaronu penne
dodatkowo: mleko

PRZYGOTOWANIE:
Grzyby zalewamy odrobiną mleka i odstawiamy.

Makaron wrzucamy do wrzącej i osolonej wody, gotujemy al dente.

Pierś z kaczki myjemy, odcinamy skórę, i kroimy w średniej wielkości kawałki.
 Doprawiamy solą i pieprzem,
smażymy z dwóch stron na odrobinie oliwy.

Czosnek i cebulę drobno siekamy.

Gdy kaczka jest gotowa, dodajemy cebulę, czosnek i grzyby, 
dolewamy odrobinę wody i chwilę dusimy.

Następnie dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i szafranem.
Dusimy aż sos się zredukuje.

Odcedzony makaron nakładamy na talerz, i polewamy sosem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz