8 października 2015

Biszkopt z rabarbarem i galaretką z hibiskusa



Ciasto w 100% "Dukanowe"
biszkopt z otrębów
mus z rabarbaru  (czyli można w drugiej fazie)
galaretka z hibiskusa





SKŁADNIKI:

4 jajka
2 łyżki otrębów
2 łyżki skrobi kukurydzianej lub dozwolonego budyniu 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
słodzik

800g rabarbaru
200ml wody
4 łyżeczki żelatyny
słodzik

hibiskus suszony 
250-300ml wrzątku
3 łyżeczki żelatyny
słodzik

PRZYGOTOWANIE:

Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Słodzik rozpuszczamy w odrobinie wrzątku.
Otręby, skrobię i proszek mieszamy.
Żółtka ubijamy ze słodzikiem, stopniowo dodając - otręby, skrobię i proszek.
Na koniec masę mieszamy z pianą z białek.
Wylewamy na tortownicę (śr.24cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 20-25 minut w temp. 180 stopni.
Zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.

Rabarbar zalewamy wodą, dodajemy słodzik i dusimy, aż rabarbar zmięknie.
Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.
Gdy ostygnie, schładzamy w lodówce.

Hibiskus zalewamy wrzątkiem, dodajemy słodzik.
Gdy woda będzie mocno czerwona, odcedzamy.
Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.
Gdy ostygnie, schładzamy w lodówce

Biszkopt dzielimy na dwie części.
Na jedną część nakładamy masę rabarbarową, przykrywamy drugim biszkoptem.
Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę.
Ciasto wstawiamy do lodówki.

Sposób na żelatynę:
proszek zalewam odrobiną wody, i podgrzewam w mikrofali - zawsze jest idealnie rozpuszczona!




4 komentarze: