Skladniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju
3 jajka
1 szklanka cukru
1.5 łyzeczki proszku do pieczenia
1.5 łyzeczki cynamonu
1 szklanka startej na małych oczkach marchewki
250g mascarpone
300ml śmietany 30%
2 łyżki pudru
Puszka kajmaku 400g
Maliny do dekoracji
Tortownica 28cm
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cynamon.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Do ubitych jajek dodajemy olej, następnie mąkę - stopniowo po łyżce.
Na koniec dodajemy marchewkę i mieszamy.
Ciasto pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.
Ostudzone przekrawamy na pół.
Z mascarpone, śmietany i pudru ubijamy krem.
Blat ciasta smarujemy 1/2 kajmaku, następnie nakładamy 1/ 2 kremu mascarpone.
Przykrywamy blatem i powtarzamy kremy. Dekorujemy owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz