28 kwietnia 2020

Mazurek z jagodami i kajmakiem

MAZUREK Z JAGODAMI I KAJMAKIEM

blaszka 26cm



składniki:

300g mąki
3/4 kostki masła
2 łyżki cukru pudru
1 jajko

3/4 szklanki mrożonych jagód
2 łyżki cukru
1 łyżka skrobii ziemniaczanej
woda

250g kajmaku - polecam Gostyń

dekoracja - ciasteczka Amaretti , migdały i orzechy


przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, wkładamy do woreczka
 i odstawiamy na godzinę do lodówki

Ciasto wałkujemy i wykrawamy koło wielkości blaszki.
Ukladamy na blaszce posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Z reszty ciasta formujemy wałeczek i obkładamy brzegi.
Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach.


Jagody i cukier wsypujemy do garnka, zalewamy odrobiną wody, tak aby zakryć dno. Podgrzewamy. Gdy zaczną się gotować, dodajemy skrobię ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia - powstanie gęsty kisiel.

Kajmak mieszamy, żeby miał rzadszą konsystencję.
Na ostudzony kruchy spód wykładamy frużelinę, następnie warstwę z kajmaku.
 Dekorujemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz