28 kwietnia 2020

Sernik z bakaliami i czekolada

SERNIK Z BAKALIAMI I CZEKOLADĄ

tortownica 20cm



składniki:

150g herbatników
100g masła

300g sera z wiaderka
250g mascarpone
3 jajka
1 budyń śmietankowy
60ml śmietany 30%
1/4 szklanki cukru

1/2 szklanki bakalii, drobno posiekanych : orzechy, rodzynki, morele suszone, migdały

50g czekolady mlecznej
50ml śmietany 30%

dekoracje świąteczne


przygotowanie:

Ciastka mielimy na pył, masło roztapiamy. Składniki mieszamy.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy ciastka, i dociskamy mocno do blaszki. Wstawiamy na okolo 30 minut do lodówki.

Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy sery, śmietanę i budyń - miksujemy.
Następnie wsypujemy bakalie i mieszamy.

Sernik pieczemy ok 60minut w 180 stopniach

Czekoladę roztapiamy ze śmietanką. Polewamy ostudzony sernik.
Gdy polewa zastygnie - dekorujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz