SERNIK Z BAKALIAMI I CZEKOLADĄ
tortownica 20cm
składniki:
150g herbatników
100g masła
300g sera z wiaderka
250g mascarpone
3 jajka
1 budyń śmietankowy
60ml śmietany 30%
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki bakalii, drobno posiekanych : orzechy, rodzynki, morele suszone, migdały
50g czekolady mlecznej
50ml śmietany 30%
dekoracje świąteczne
przygotowanie:
Ciastka mielimy na pył, masło roztapiamy. Składniki mieszamy.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy ciastka, i dociskamy mocno do blaszki. Wstawiamy na okolo 30 minut do lodówki.
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy sery, śmietanę i budyń - miksujemy.
Następnie wsypujemy bakalie i mieszamy.
Sernik pieczemy ok 60minut w 180 stopniach
Czekoladę roztapiamy ze śmietanką. Polewamy ostudzony sernik.
Gdy polewa zastygnie - dekorujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz