14 lutego 2020

Cupcake z kremem lemon curd



SKŁADNIKI:

Lemon curd

1 żółtko
80g cukru
40g masła
sok z 1 cytryny

Cupcake kokosowe

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/ 4 wiórek kokosowych
1/3 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

250g mascarpone
1 łyżka cukru pudru


PRZYGOTOWANIE:

Lemon curd
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i podgrzewamy do momentu, 
aż cukier się rozpuści, a krem zgęstnieje. Przelewamy do miseczki i chłodzimy.

Cupcake kokosowe

Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. 
W misie miksera umieszczamy jajka, olej i cukier - miksujemy. 
Gdy składniki się połączą, stopniowo dodajemy mąkę - cały czas miksując. 
Papilotki napełniamy masą. Babeczki pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach. 
Babeczki studzimy.

Mascarpone ubijamy z pudrem i lemon curd.

Kremem dekorujemy babeczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz