5 lutego 2020

Tort marchewkowy z domowym karmelem

TORT MARCHEWKOWY 
Z KREMEM MASCARPONE, 
ORZECHAMI PEKAN I DOMOWYM KARMELEM





SKŁADNIKI:

Szklanka to 250ml

3 jajka
1 szklanka startej drobno marchewki
1.5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1.5 szklanki cukru 
1 szklanka oleju
2 łyżeczki cynamonu 

250g mascarpone 
300ml śmietany 
2 łyżki cukru pudru

1/2 szklanki cukru 
Odrobina wody
Łyżeczka masła
50ml śmietany 30%

Do dekoracji orzechy pekan i snickersy

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia 
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo - na małych obrotach -  na zmianę dodajemy raz przesianą mąkę, raz olej. Na koniec dodajemy marchewkę i mieszamy. 

Pieczemy w 170 stopniach ok 50-60min

Mascarpone ze śmietaną i pudrem ubijamy na puszystych gęsty krem

Cukier wsypujemy na patelnię, podgrzewamy na małym ogniu. Nie mieszamy.  
Gdy cukier sie calkiem rozpusci -  zrobi się brązowy plyn. 
Dolewamy  odrobine wody , uwaga będzie pryskac! 
Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.  Jeśli będą grudki - to je wyciagamy! 
Następnie dodajemy śmietankę,  podgrzewamy jeszcze chwilę. 
Zdejmujemy z gazu i dodajemy masło. Mieszamy.
Studzimy.

Ciasto kroimy na 3 blaty.
Układamy warstwy następująco 
Ciasto - krem - karmel - ciasto itd
Górę posypujemy posiekanymi orzechami, polewamy karmelem i posypujemy snickersami 

Smacznego ❤❤

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz