TORT MARCHEWKOWY
Z KREMEM MASCARPONE,
ORZECHAMI PEKAN I DOMOWYM KARMELEM
SKŁADNIKI:
Szklanka to 250ml
3 jajka
1 szklanka startej drobno marchewki
1.5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1.5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 łyżeczki cynamonu
250g mascarpone
300ml śmietany
2 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki cukru
Odrobina wody
Łyżeczka masła
50ml śmietany 30%
Do dekoracji orzechy pekan i snickersy
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo - na małych obrotach - na zmianę dodajemy raz przesianą mąkę, raz olej. Na koniec dodajemy marchewkę i mieszamy.
Pieczemy w 170 stopniach ok 50-60min
Mascarpone ze śmietaną i pudrem ubijamy na puszystych gęsty krem
Cukier wsypujemy na patelnię, podgrzewamy na małym ogniu. Nie mieszamy.
Gdy cukier sie calkiem rozpusci - zrobi się brązowy plyn.
Dolewamy odrobine wody , uwaga będzie pryskac!
Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli będą grudki - to je wyciagamy!
Następnie dodajemy śmietankę, podgrzewamy jeszcze chwilę.
Zdejmujemy z gazu i dodajemy masło. Mieszamy.
Studzimy.
Ciasto kroimy na 3 blaty.
Układamy warstwy następująco
Ciasto - krem - karmel - ciasto itd
Górę posypujemy posiekanymi orzechami, polewamy karmelem i posypujemy snickersami
Smacznego ❤❤
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz