Tort świąteczny z kremem z mascarpone
i ciasteczek korzennych, z powidłami śliwkowymi.
składniki:
biszkopt:
6 jajek
240g cukru
180g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
do przełożenia biszkoptu:
250g mascarpone
300ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kremu Speculoos ( krem z ciasteczek korzennych)
300g powideł śliwkowych
do obłożenia tortu i dekoracji:
250g mascarpone
300ml śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
100g białej czekolady
odrobina śmietany 30%
przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Mąki przesiewamy, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
Rant obkładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę.
Biszkopt pieczemy ok 50 minut w temperaturze 160 stopni.
Biszkopt dzielimy na 3 części.
Mascarpone ubijamy z pudrem i śmietaną na puszysty krem.
Do połowy dodajemy krem Speculoos - miksujemy.
Warstwy układamy następująco:
biszkopt - krem Speculoos - 1/2 powideł śliwkowych - blat
- krem Speculoos - 1/2 powideł śliwkowych - blat
Czekoladę roztapiamy z odrobiną śmietany w kąpieli wodnej.
Tort tynkujemy resztą kremu mascarpone, oblewamy czekoladą i dekorujemy wg uznania.
Do dekoracji użyłam bez, czekoladek w srebrnym brokacie, rafaello,
kremu mascarpone i srebrnych perełek.
Mascarpone ubijamy z pudrem i śmietaną na puszysty krem.
Do połowy dodajemy krem Speculoos - miksujemy.
Warstwy układamy następująco:
biszkopt - krem Speculoos - 1/2 powideł śliwkowych - blat
- krem Speculoos - 1/2 powideł śliwkowych - blat
Czekoladę roztapiamy z odrobiną śmietany w kąpieli wodnej.
Tort tynkujemy resztą kremu mascarpone, oblewamy czekoladą i dekorujemy wg uznania.
Do dekoracji użyłam bez, czekoladek w srebrnym brokacie, rafaello,
kremu mascarpone i srebrnych perełek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz