200g ciastek korzennych
3/4 kostki masła
3/4 kostki masła
1kg sera w wiaderku President
3 jajka
3/4 szklanki cukru drobnego
1x budyń śmietankowy
100ml śmietany 30%
2 łyżki kremu Speculoos
250g serka mascarpone
300ml śmietany 30%
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka kakao
100g białej czekolady
odrobina śmietany 30%
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kakao
100g białej czekolady
odrobina śmietany 30%
pół łyżeczki cynamonu
do dekoracji: pierniczki, choinki bezowe, srebrny brokat
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Ciastka mielimy, dodajemy roztopione masło i mieszamy.
Wykładamy dno tortownicy, mocno dociskając.
Wkładamy do lodówki na ok 30minut.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ser,
krem Speculoos i miksujemy.
Następnie dodajemy śmietanę i budyń. Znów miksujemy.
Sernik pieczemy ok 50minut w temperaturze 180stopni bez termoobiegu.
Odkładamy do wystygnięcia.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dodajemy cynamon i śmietankę. Mieszamy.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dodajemy cynamon i śmietankę. Mieszamy.
Ser mascarpone ubijamy ze śmietaną i cukrem – na gęsty krem.
Do części kremu dodajemy kakao - miksujemy.
Do części kremu dodajemy kakao - miksujemy.
Sernik oblewamy czekoladą.
Gdy polewa zastygnie dekorujemy kremem mascarpone,
ciasteczkami, bezami i brokatem.
Gdy polewa zastygnie dekorujemy kremem mascarpone,
ciasteczkami, bezami i brokatem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz