28 grudnia 2019

Sernik z kremem Speculoos



Składniki:
200g ciastek korzennych
3/4 kostki masła

1kg sera w wiaderku President
3 jajka
3/4 szklanki cukru drobnego
1x budyń śmietankowy
100ml śmietany 30%
2 łyżki kremu Speculoos

250g serka mascarpone
300ml śmietany 30%
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka kakao

100g białej czekolady
odrobina śmietany 30%
pół łyżeczki cynamonu


do dekoracji: pierniczki, choinki bezowe, srebrny brokat

Przygotowanie:

Ciastka mielimy, dodajemy roztopione masło i mieszamy.
Wykładamy dno tortownicy, mocno dociskając.
Wkładamy do lodówki na ok 30minut.


Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ser, 
krem Speculoos i miksujemy.

Następnie dodajemy śmietanę i budyń. Znów miksujemy.

Sernik pieczemy ok 50minut w temperaturze 180stopni bez termoobiegu.
Odkładamy do wystygnięcia.

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dodajemy cynamon i śmietankę. Mieszamy.

Ser mascarpone ubijamy ze śmietaną i cukrem – na gęsty krem.
Do części kremu dodajemy kakao - miksujemy.

Sernik oblewamy czekoladą.
Gdy polewa zastygnie dekorujemy kremem mascarpone, 
ciasteczkami, bezami i brokatem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz