8 grudnia 2019

Sernik z mango i białą czekoladą


składniki:

spód ciasteczkowy:
200g herbatników
3/4 kostki masła

masa serowa:
3 jajka
1kg sera w wiaderku president
3/4 szkl cukru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1/4 szkl śmietany 30% lub mleka kokosowego
150ml musu mango
100g białej czekolady

krem mascarpone:
250g serka mascarpone
300ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru

polewa:
mus mango
100g białej czekolady





przygotowanie:

Ciastka mielimy na pył, dodajemy roztopione masło,
mieszamy i wykładamy blaszkę - mocno dociskając.
Wstawiamy do lodówki

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,
dodajemy ser i mus mango - miksujemy.
Na koniec śmietanę oraz budyń cały czas miksując.
Czekoladę drobno siekamy, dodajemy do masy serowej i mieszamy.

Na spód ciasteczkowy wylewamy masę serową.

Pieczemy ok 52 min w 180 bez termoobiegu.

Serek mascarpone, śmietanę i cukier puder ubijamy na sztywny krem.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - można dodać odrobinę śmietany 30% lub mleka

Na wystudzony sernik wylewamy roztopioną czekoladę. 
Mus mango wykładamy łyżeczką, a następnie przeciągamy wykałaczką tworząc wzór.

Szprycą wyciskamy krem mascarpone.

Do dekoracji użyłam kiwi, białe draże i żelki owocowe :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz