Piekę ciasta, serniki, biszkopty,
ale nigdy wcześniej nie robiłam tortu.
Zaopatrzyłam się w kilka podstawowych rzeczy,
by móc ten tort upiec, złożyć i ozdobić..
Tak więc przedstawiam Wam mój pierwszy tort :)
nieidealny, ale jestem z siebie zadowolona :)
przepis na IDEALNY biszkopt zaczerpnięty ze strony
składniki na biszkopt - użyłam rantu, średnica 16cm
4 jajka
160g cukru
120g mąki pszennej
40g skrobi ziemniaczanej
frużelina wiśniowa:
450g wiśni mrożonych
1 szklanka cukru
1.5 łyżki skrobi ziemniaczanej
200ml wody
krem czekoladowy:
500g serka mascarpone
350ml mleka skondensowanego
100g czekolady gorzkiej
drip czekoladowy:
50g czekolady mlecznej
50g czekolady gorzkiej
100ml mleka skondensowanego
przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Mąki przesiewamy, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
Rant obkładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę.
Biszkopt pieczemy ok 50 minut w temperaturze 160 stopni.
(biszkopt wyszedł wysoki na 9cm)
Biszkopt dzielimy na 4 części.
Wiśnie i cukier zalewamy 100ml wody, podgrzewamy do rozpuszczenia cukru.
Skrobię ziemniaczaną mieszamy w 100ml wody, wlewamy do wiśni.
Mieszamy do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną mleka skondensowanego, studzimy.
Mascarpone ubijamy z mlekiem skondensowanym na puszysty i gęsty krem,
na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i jeszcze chwilę miksujemy.
W razie potrzeby można dosłodzić cukrem pudrem.
Biszkopt składamy następująco:
blat - 1/3 kremu - 1/3 frużeliny wiśniowej - blat
powtarzamy warstwy do wykończenia produktów
Tort "tynkujemy" kremem, i dekorujemy dripem oraz kremem używając szprycy.
Można ozdobić słodkościami, perełkami, brokatem - wg fantazji :)
( Dodatkowo użyłam kremu mascarpone bez dodatku czekolady )
Z tortu wychodzi 12 kawałków - SMACZNEGO!
zapraszam na moją stronę FB
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz