Moje pierwsze ciasto jaglane, na mleko roślinnym,
z galaretką mango i ciasteczkami Oreo
składniki:
300g kaszy jaglanej
1l mleka roślinnego - użyłam migdałowego
5 łyżek cukru
2x 176g ciastek Oreo ( - 4szt do dekoracji)
2 łyżki oleju kokosowego - w postaci stałej
400ml pulpy mango
100ml wody
1 łyżka cukru
2 łyżeczki agaru / 4 łyżeczki żelatyny
przygotowanie:
Ciastka mielimy na pył. Olej kokosowy podgrzewamy do rozpuszczenia.
Ciastka mieszamy z olejem, wykładamy nimi dno tortownicy i mocno dociskamy.
Chłodzimy w lodówce.
Kaszę jaglaną płukamy, następnie przekładamy do garnka.
Zalewamy mlekiem roślinnym.
Gotujemy do miękkości.
W razie potrzeby, można jeszcze dolać wody.
Gotową kaszę słodzimy, i blendujemy.
Na ciasteczkowy spód wykładamy jeszcze ciepłą kaszę. Odstawiamy do wystygnięcia.
Wodę podgrzewamy z cukrem, rozpuszczamy w niej agar / żelatynę.
Gdy trochę ostygnie, dodajemy pulpę mango.
Na wystudzoną warstwę z kaszą, wylewamy mus mango, wkładamy do lodówki.
Do dekoracji użyłam kiwi, ciasteczka oreo i ananas liofilizowany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz