4 grudnia 2019

Jagielnik z mango i Oreo - wegański

Moje pierwsze ciasto jaglane, na mleko roślinnym, 
z galaretką mango i ciasteczkami Oreo



składniki:
300g kaszy jaglanej
1l mleka roślinnego - użyłam migdałowego
5 łyżek cukru

2x 176g ciastek Oreo ( - 4szt do dekoracji)
2 łyżki oleju kokosowego - w postaci stałej

400ml pulpy mango
100ml wody
1 łyżka cukru
2 łyżeczki agaru / 4 łyżeczki żelatyny


przygotowanie:

Ciastka mielimy na pył. Olej kokosowy podgrzewamy do rozpuszczenia.
Ciastka mieszamy z olejem, wykładamy nimi dno tortownicy i mocno dociskamy.
Chłodzimy w lodówce.

Kaszę jaglaną płukamy, następnie przekładamy do garnka. 
Zalewamy mlekiem roślinnym.
Gotujemy do miękkości. 
W razie potrzeby, można jeszcze dolać wody.
Gotową kaszę słodzimy, i blendujemy.

Na ciasteczkowy spód wykładamy jeszcze ciepłą kaszę. Odstawiamy do wystygnięcia.

Wodę podgrzewamy z cukrem, rozpuszczamy w niej agar /  żelatynę. 
Gdy trochę ostygnie, dodajemy pulpę mango.

Na wystudzoną warstwę z kaszą, wylewamy mus mango, wkładamy do lodówki.

Do dekoracji użyłam kiwi, ciasteczka oreo i ananas liofilizowany.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz