składniki:
5 jajek
3/4 szklanki cukru drobnego
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
4 jabłka
1/3 szklanki wody
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki żelatyny
10 łyżek cukru pudru
4 łyżki wody lub soku z cytryny
przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek, i ubijamy na sztywną pianę.
Następnie stopniowo dodajemy cukier, później żółtka, cały czas miksując.
Na koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy.
Pieczemy ok 40 minut w 170 stopniach. Odstawiamy do wystygnięcia.
Jabłka obieramy i kroimy na drobne kawałki, dolewamy wodę,
dodajemy cynamon i cukier. Podgrzewamy aż jabłka zmiękną.
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody i podgrzewamy w mikrofali.
Dodajemy do jabłek i mieszamy.
Biszkopt dzielimy na 2 części, przekładamy masą jabłkową.
Cukier puder mieszamy z wodą / sokiem z cytryny, aż powstanie lukier.
Polewamy nim ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz