28 listopada 2019

Biszkopt z jabłkami




składniki:

5 jajek
3/4 szklanki cukru drobnego
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

4 jabłka
1/3 szklanki wody
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki żelatyny

10 łyżek cukru pudru
4 łyżki wody lub soku z cytryny


przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek, i ubijamy na sztywną pianę. 
Następnie stopniowo dodajemy cukier,  później żółtka, cały czas miksując. 
Na koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy.

Pieczemy ok 40 minut w 170 stopniach. Odstawiamy do wystygnięcia.

Jabłka obieramy i kroimy na drobne kawałki, dolewamy wodę, 
dodajemy cynamon i cukier. Podgrzewamy aż jabłka zmiękną. 
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody i podgrzewamy w mikrofali. 
Dodajemy do jabłek i mieszamy.

Biszkopt dzielimy na 2 części, przekładamy masą jabłkową.

Cukier puder mieszamy z wodą / sokiem z cytryny, aż powstanie lukier. 
Polewamy nim ciasto.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz