Ciasto czekoladowe z konfiturą malinową
- dziś w wersji bez laktozy :P
oraz moje pierwsze doświadczenie z masą cukrową :P
oraz moje pierwsze doświadczenie z masą cukrową :P
składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
4 jajka
1 szklanka mleka bez laktozy
3/4 kostki masła bez laktozy
200g czekolady (1,5 gorzkiej + 0,5 deserowej)
konfitura:
200g malin
galaretka malinowa
150ml wody
polewa:
100g czekolady ( 0,5 gorzkiej + 0,5 deserowej)
100 ml mleka bez laktozy
przygotowanie:
Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko
i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao i mieszamy.
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy roztopioną czekoladę - miksujemy.
Następnie suche składniki - znów miksujemy.
Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Maliny zalewamy wodą, podgrzewamy.
Gdy zaczną się gotować, dodajemy galaretkę, mieszamy.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy mleko i mieszamy.
Ciasto przekładamy konfiturą, polewamy czekoladą i dekorujemy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz