18 listopada 2019

Ciasto czekoladowe - bez laktozy



Ciasto czekoladowe z konfiturą malinową 
- dziś w wersji bez laktozy :P

oraz moje pierwsze doświadczenie z masą cukrową :P 


składniki:

ciasto:

2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
4 jajka
1 szklanka mleka bez laktozy
3/4 kostki masła bez laktozy
200g czekolady (1,5 gorzkiej + 0,5 deserowej)

konfitura:

200g malin
galaretka malinowa
150ml wody

polewa:

100g czekolady ( 0,5 gorzkiej + 0,5 deserowej)
100 ml mleka bez laktozy




przygotowanie:

Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko
 i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao i mieszamy.

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy roztopioną czekoladę - miksujemy.
Następnie suche składniki - znów miksujemy.

Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Maliny zalewamy wodą, podgrzewamy. 
Gdy zaczną się gotować, dodajemy galaretkę, mieszamy.
Odstawiamy do wystygnięcia.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy mleko i mieszamy.

Ciasto przekładamy konfiturą, polewamy czekoladą i dekorujemy :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz