15 listopada 2019

Sernik z ricotty, ze skórką pomarańczową


Pomarańczowy sernik z ricotty i mascarpone, pieczony bez spodu. 
Szybki i prosty w wykonaniu. Polecam


składniki:

750g sera ricotta
250g sera mascarpone (125g do sernika - 125g do kremu)
4 jajka
3/4 szklanki drobnego cukru
1 łyżka cukru z pomarańczą lub aromat
1 łyżeczka cukru pudru
100ml mleka
200g skórki pomarańczowej ( 150g do sernika - 50g do dekoracji)


przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem, 
dodajemy ricottę, mleko i połowę serka mascarpone. Miksujemy. 
Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy.

Sernik pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu.
Studzimy.

Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, smarujemy nim sernik.
Dekorujemy resztą skórki pomarańczowej.

Dodatkowo użyłam konfitury pomarańczowej.

Do tego sernika pasuje również CZEKOLADA!
Do masy można dołożyć groszki czekoladowe lub posiekaną czekoladę. 
Lub udekorować sernik czekoladą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz