20 listopada 2019

Ciasto czekoladowe



składniki:

ciasto:

2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
4 jajka
1 szklanka mleka
3/4 kostki masła
200g czekolady (1,5 gorzkiej + 0,5 mlecznej)


polewa:

100g czekolady ( 0,5 gorzkiej + 0,5 mlecznej)
100 ml mleka




przygotowanie:

Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko
 i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao i mieszamy.

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy roztopioną czekoladę - miksujemy.
Następnie suche składniki - znów miksujemy.

Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 stopni.


Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy mleko i mieszamy.

Ciasto polewamy czekoladą, czekamy aż ostygnie i dekorujemy :)


... i wersja z babeczkami :P 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz