28 października 2019

Sernik gotowany


                Waniliowy sernik gotowany, przekładany kruchym ciastem, oblany czekoladą. 
                                               Smak dzieciństwa, wspomnienie babci ❤







Składniki:

Kruche blaty:
2.5 szklanki mąki + do posypania
3 jajka
200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18%
1/2 szklanki cukru

Masa serowa:
1 kg sera dwukrotnie zmielonego lub ser w wiaderku - użyłam President
4 jajka
200 g masła
3/4 szklanki cukru
1 cukier z prawdziwą wanilią lub ziarenka wanilii
1/2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe

Polewą czekoladowa:
100 g mlecznej czekolady

50 g gorzkiej czekolady




Kruche blaty:


Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekane masło, jajka, śmietanę i cukier. Zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na ok 30 minut.


Ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy na średniej grubości. Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do wystygnięcia.


Masa serowa:

Masło roztapiamy z cukrem oraz cukrem z wanilią

/ na średnim ogniu 

Dodajemy ser, jajka, cały czas mieszając. 

Budynie rozpuszczamy w mleku , dodajemy do gorącej masy serowej. Mieszamy.


Warstwy układamy następująco:

Kruchy blat

1/2 masy serowej 


Kruchy blat 


1/2 masy serowej 

Kruchy blat

Obciążamy i po ostygnięciu wstawiamy do lodówki na kilka godzin,
najlepiej na noc.


Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dekorujemy sernik. 



Uwagi ! 

Babcia do sernika dodawałam olejek arakowy
 i najczęściej posypywala go cukrem pudrem. 

Sernik można przełożyć herbatnikami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz