11 października 2019

Sernik kawowo - orzechowy

Dla fanów kawy i czekolady - sernik kremowy i aksamitny, delikatnie kawowy, na ciasteczkowym spodzie.



Składniki

spód ciasteczkowy:
200 g herbatników
3/4 kostki masła

masa serowa:
3 jajka
1 kg sera w wiaderku president
3/4 szkl cukru
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1/4 szkl śmietany 30%
podwójne espresso
2 łyżki masła orzechowego
50 ml likieru orzechowego lub syropu
mleczna czekolada
80 ml likieru orzechowego lub Advocata cappuccino

1. Ciastka mielimy na pył, dodajemy roztopione masło, mieszamy i wykładamy blaszkę - mocno dociskając.
Wstawiamy do lodówki.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,
dodajemy ser i miksujemy.

Następnie dodajemy masło orzechowe,
kawę i likier lub syrop - miksujemy.

Na koniec budyń i śmietanę - znów miksujemy.

Na spód ciasteczkowy wylewamy masę serową.

Pieczemy ok 52 min w 180 bez termoobiegu.

Mleczną czekoladę roztapiamy w likierze lub Advocacie.

Polewamy nią sernik.

Ozdabiamy orzechami lub czekoladkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz