11 października 2019

Sernik z makiem i galaretką z żurawiny

Sernik, który można jeść cały rok - nie tylko na święta. Pyszny, szybki i efektowny - z makiem i żurawiną.



Składniki

spód ciasteczkowy:
200 g herbatników
3/4 kostki masła

galaretka z żurawiny:
słoiczek żurawiny
2 łyżki suszonej żurawiny
galaretka truskawkowa

masa serowa:
3 jajka
1 kg sera w wiaderku president
3/4 szkl cukru
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1/4 szkl śmietany 30%
puszka gotowej masy makowej

Ciastka mielimy na pył, dodajemy roztopione masło,
mieszamy i wykładamy blaszkę - mocno dociskając.
Wstawiamy do lodówki.

Żurawinę podgrzewamy w rondelku z odrobiną wody, dodajemy suszoną żurawinę
Na koniec galaretkę truskawkową. Mieszamy do rozpuszczenia.
Odstawiamy do wystygnięcia.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ser i miksujemy.
Następnie dodajemy śmietanę i budyń. Znów miksujemy.
1/2 masy odkładamy.
Do drugiej połowy dodajemy masę makową i miksujemy.

Na spód ciasteczkowy wykładamy masę z makiem, następnie masę serową.
Pieczemy ok 52 min w 180 bez termoobiegu.
Ostudzony sernik przykrywamy tężejącą galaretką.
Tortownica 26 cm - 12 kawałków

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz