11 października 2019

Sernik z mango i mascarpone

Kremowy sernik z mango, na spodzie z ciasteczek Oreo, z kremem mascarpone, musem owocowym i granatem



Składniki

spód ciasteczkowy:
2x ciasteczka Oreo
1/2 kostki masła

masa serowa:
3 jajka
1kg sera w wiaderku president
3/4 szkl cukru
2 x budyń waniliowy lub śmietankowy
150l pulpy mango - ewentualnie można zmiksować świeże
1/4 szkl śmietany 30%

Krem mascarpone:
250 g mascarpone
200 ml śmietany 30%
1/2 szklanki cukru
pulpa mango i granat do dekoracji

Ciastka mielimy na pył, dodajemy roztopione masło,
mieszamy i wykładamy blaszkę - mocno dociskając.
Wstawiamy do lodówki

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,
dodajemy ser i miksujemy.
Następnie pulpę mango, budynie i śmietanę - znów miksujemy.
Na spód ciasteczkowy wylewamy masę serową.
Pieczemy ok 52 min w 180 bez termoobiegu.

Mascarpone, śmietanę i cukier ubijamy na krem.
Wykładamy na ostudzony sernik,
dekorujemy pulpą mango i granatem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz