11 października 2019

Sernik z kokosem, białą czekoladą i malinami

Kokosowy sernik, z białą czekoladą, malinami i musem owocowym - pyszny, słodki i aksamitny - pycha!



Składniki

spód ciasteczkowy:
200g herbatników
3/4 kostki masła

masa serowa:
3 jajka
1kg sera w wiaderku president
3/4 szkl cukru
2x budyń waniliowy lub śmietankowy
1/4 szkl śmietany 30%
2 tabliczki białej czekolady
4 łyżki wiórek kokosowych
2 szklanki mrożonych malin

Biała czekolada
odrobina śmietany 30%
sos malinowy

Ciastka mielimy na pył, dodajemy roztopione masło,
mieszamy i wykładamy blaszkę - mocno dociskając.
Wstawiamy do lodówki

Czekoladę roztapiamy
w 1/4 szklanki śmietany.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ser i miksujemy.

Następnie dodajemy kolejno roztopioną czekoladę, kokos, oraz budyń cały czas miksując.

Na spód ciasteczkowy wylewamy 1/2 masy serowej.
Posypujemy malinami, i wlewamy resztę masy serowej.

Pieczemy ok 52 min w 180 bez termoobiegu.

Czekoladę roztapiamy w odrobinie śmietany
i oblewamy nią sernik.
Dodatkowo dekorujemy sosem malinowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz