11 października 2019

Sernik z masłem orzechowym i puree dyniowym

Kremowy sernik z masłem orzechowym i puree dyniowym, na ciasteczkowym spodzie - w sam raz na jesienną aurę.



Składniki

spód ciasteczkowy:
200 g herbatników
3/4 kostki masła

masa serowa:
3 jajka
1 kg sera w wiaderku president
3/4 szkl cukru
2 x budyń waniliowy lub śmietankowy
1/2 szkl śmietany 30%
1 szklanka dyni mrożonej w kostce
2 łyżki masła orzechowego

Krem mascarpone:
200 g mascarpone
150 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
3/4 szkl orzechów pekan
kajmak w puszce lub sos krówka

Ciastka mielimy na pył, dodajemy roztopione masło,
mieszamy i wykładamy blaszkę - mocno dociskając.
Wstawiamy do lodówki

Dynię podgrzewamy ze śmietaną aż zmięknie. Blendujemy.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,
dodajemy ser i miksujemy.

Następnie dodajemy dyniowe puree i masło orzechowe, miksujemy.
Na koniec dodajemy budynie cały czas miksując.
Na spód ciasteczkowy wylewamy masę serową.
Pieczemy ok 52 min w 180 bez termoobiegu.

Mascarpone, śmietanę i cukier ubijamy na krem.
Orzechy drobno siekamy, mieszamy z rozpuszczonym kajmakiem lub sosem krówkowym.
Na ostudzony sernik nakładamy krem,
następnie dekorujemy orzeszkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz