11 października 2019

Sernik JEŻYK - z bakaliami, karmelem i czekoladą

Sernik inspirowany znanymi ciasteczkami - najeżony bakaliami z karmelem, oblany czekoladą - sama słodycz!



Składniki

spód ciasteczkowy:
200 g herbatników
3/4 kostki masła

masa serowa:
3 jajka
1 kg sera w wiaderku president
3/4 szkl cukru
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1/4 szkl śmietany 30%
500 g masy kajmakowej najlepiej Gostyń
1.5 szklanki bakalii - orzechy włoskie, ziemne, żurawina, rodzynki, owoce kandyzowane

tabliczka mlecznej czekolady
1/4 szkl. śmietany 30%

Ciastka mielimy na pył, dodajemy roztopione masło,
mieszamy i wykładamy blaszkę - mocno dociskając.
Wstawiamy do lodówki

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ser i miksujemy.

Następnie dodajemy połowę puszki kajmaku i miksujemy.

Na koniec śmietanę oraz budyń cały czas miksując.

Na spód ciasteczkowy wylewamy masę serową.

Pieczemy ok 52 min w 180 bez termoobiegu.

Resztę kajmaku mieszamy z bakaliami, i wykładamy na ostudzony sernik.

Czekoladę rozpuszczamy ze śmietaną i oblewamy warstwę karmelową. Wkładamy do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz