Ciasto / chlebek bananowy, z czekoladą i orzechami - wegański
Doskonałe również z powidłami śliwkowymi lub kajmakiem :)
składniki:
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka cynamonu
3 banany
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
100g gorzkiej czekolady
1 łyżka cukru pudru
wrzątek
przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, cynamon i kakao.
Banany blendujemy z olejem.
Połowę czekolady siekamy na małe kawałki.
Do masy bananowej dodajemy "suche składniki", mieszamy.
koniec posiekaną czekoladę, znów mieszamy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę.
Ciasto pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Resztę czekolady roztapiamy z cukrem pudrem i odrobiną wrzątku w kąpieli wodnej.
Ostudzone ciasto polewamy czekoladą i posypujemy orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz