21 października 2019

Ciasto bananowe z czekoladą - wegańskie

Ciasto / chlebek bananowy, z czekoladą i orzechami - wegański

Doskonałe również z powidłami śliwkowymi lub kajmakiem :) 



składniki:

2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka cynamonu
banany
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
100g gorzkiej czekolady
1 łyżka cukru pudru
wrzątek

przygotowanie:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, cynamon i kakao.
Banany blendujemy z olejem.

Połowę czekolady siekamy na małe kawałki.

Do masy bananowej dodajemy "suche składniki", mieszamy.

koniec posiekaną czekoladę, znów mieszamy.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę.

Ciasto pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Resztę czekolady roztapiamy z cukrem pudrem i odrobiną wrzątku w kąpieli wodnej.

Ostudzone ciasto polewamy czekoladą i posypujemy orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz